Sustenabilitate.

alt text

Sustenabilitatea este un principiu de bază în munca noastră: ne gândim întotdeauna la moștenirea pe care le-o vom lăsa copiilor noștri iar, în ultimii 10 ani, am investit resurse semnificative pentru a îmbunătăți în continuu operațiunile Ecolor. Cerem aceeași dedicare din partea furnizorilor, pentru că ne dorim să facem parte dintr-un sistem industrial în care respectul pentru natură să fie un principiu fundamental, și în care ne străduim să creăm întotdeauna "mai mult din mai puțin".

Doar în ultimii ani, am investit peste 400.000 € în sisteme care reduc consumul de resurse precum apă sau energie, stimulând în același timp reciclarea și reutilizarea materialelor.

Materie primă
Principala noastră materie primă sunt plăcile aglomerate, cunoscute sub prescurtarea PAL. Ne dorim să fim siguri cu privire la originea lor; fiecare transport pe care îl cumpărăm vine exclusiv de la furnizori certificați de Forest Stewardship Council® (FSC® C106970), o organizație independentă non-profit, dedicată promovării managementului forestier responsabil. Certificările FSC® nu se acordă nici ușor, nici rapid. Prima condiție pentru orice standard FSC este respectarea deplină a regulilor și legilor locale. Un audit FSC riguros are loc anual, iar clienții noștri au opțiunea de a cere oricând un audit neprogramat. Toate aceste acțiuni de control cu privire la certificări sunt făcute de o companie terță, internațională și independentă, care are acces la toate documentele noastre interne și la cele emise de furnizori. În 2017, lucrăm alături de furnizorii noștri pentru a ne asigura că și cartonul pe care îl folosim la ambalare vine, în proporție de 100%, din surse certificate FSC, reducând și mai mult impactul asupra mediului.

Reciclare
Inițiativele de reciclare ale Ecolor au început în 2005, odată cu primele activități de producție. Colectarea selectivă a deșeurilor a fost pentru noi, de la bun început, o alegere naturală, dorindu-ne să oferim un exemplu de bune practici înainte ca reciclarea să devină obligatorie prin lege. Reciclăm în mod constant hârtie, metal și plastic, precum și cantități mai mici din alte substanțe. Materialul lemnos rămas din procesul de producție nu este niciodată irosit. O parte este folosită pentru a încălzi fabrica și a crea apa caldă necesară (de exemplu, la dușuri), ceea ce reduce nevoia de a consuma mai multă energie din surse tradiționale. Cantitatea rămasă este vândută la procesatori specializați pentru a fi reciclată și, din nou, folosită în mod util.

Apă și energie
Începând din 2016, apa din precipitațiile care cad pe acoperișul fabricii se colectează într-un bazin de captare a apei pluviale, este filtrată și refolosită în instalațiile sanitare din interior. În anul precedent, respectiv 2015, am investit în refacerea completă a sistemului de iluminat; am trecut de la tradiționalele neoane la corpuri de iluminat cu LED, cel mai eficient și prietenos cu mediul sistem care există în acest moment.